Физическата инфраструктура на интерконектора с Гърция вече е налице. Всички тръби

...
Физическата инфраструктура на интерконектора с Гърция вече е налице. Всички тръби
Коментари Харесай

Петков: През септември може да тръгне азерски по интерконектора с Гърция

Физическата инфраструктура на интерконектора с Гърция към този момент е налице. Всички тръби са поставени. Надявам се, че в случай че се приключи в края на юни, през септември да може да тръгне азерски газ. Това съобщи премиерът Кирил Петков, който инспектира газовата връзка край Комотини.  тя би трябвало да свърже газопреносните мрежи на двете прилежащи страни, осигурявайки достъп до Южния газов кулоар и до редица нови източници на природен газ. Интерконекторът e с обща дължина 182 км, множеството от които са на българска територия. Трасето на газопровода минава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като обезпечава опция за газификация на всички обитаеми места в региона.

" Напреднали сме доста - за последните три месеца е направено повече, в сравнение с за последната година. Всички тръби са поставени. Надявам се, че в случай че се приключи в края на юни, през септември да може да тръгне азерски газ. Това е доста значимо, когато приказваме за диверсификация – значи по-ниски цени на газа, по-ниски цени на парното идната година, по-малко напън върху цените. Газът, който ще влиза тук, е с към една трета по-нисък, от сегашните цени. Говорим за голямо понижение ", съобщи Петков.

Относно договарянията с " Газпром "  премиерът уточни, че би трябвало да сме подготвени за всевъзможен сюжет, в това число за подобен, при който нямаме доставки оттова. " Ако нещата се оправят, няма война и може да се договаря, газът от " Газпром "  ще бъде част от нашия микс. Съвсем друго е да преговаряш с една страна, когато имаш варианти, друго е да преговаряш, когато нямаш ", безапелационен е Петков.

По думите му, интерконекторът може да докара 3 милиарда кубически метра газ, колкото са почти потребностите на България. " Имаме връзката с Месемврия, имаме и връзката с Турция. Ние няма да отрязваме кардинално " Газпром ", само че би трябвало да влезем в договарянията с повече от една карта в ръката си ", разкри той.

Петков още веднъж увери, че България няма да праща военна помощ на Украйна, само че даже да се стигне до решение, то ще е след необятен публичен консенсус и ще мине през ратификация на Народното събрание.

На въпрос дали всички 10 съветски дипломати, оповестени за личност нон грата, са напуснали страната ни, той съобщи, че единствено при един от тях е имало закъснение.

Припомняме, че по предложение на способените управляващи на България, в съгласие с министър-председателя Кирил Петков, България разгласи на 18 март 10 съветски дипломати, упълномощени у нас, за личност нон грата, като им даде 72-часов период да изоставен страната. Посочените чиновници на посолството на Русия у нас са осъществявали на територията на България активност, несъвместима с Виенската спогодба за дипломатическите връзки. А съветското посолство през днешния ден заяви, че дипломатите са си тръгнали от България.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР